30/09/2021

The colours and antioxidants of fruits and vegetables

Per celebrare l´anno che le Nazioni Unite hanno dedicato alla Frutta ed alla Verdura, SOI e SIGA organizzano congiuntamente un workshop internazionale (online), pensato soprattutto per giovani ricercatori. Si terrà il prossimo 30 ed avrà come focus la regolazione genetica, colturale ed ambientale dei processi alla base della produzione di sostante coloranti ed antiossidanti della frutta e della verdura. Il workshop è gratuito per i Soci SOI e SIGA in regola con il pagamento delle quote associative, mentre la quota di partecipazione per i non Soci è fissata in 60 euro e comprende l'iscrizione ad una delle due società per il 2021 e il 2022. Per la SOI, i referenti sono i proff. Riccardo Gucci ed Antonio Ferrante.

Il programma e la scheda di iscrizione si trovano cliccando qui


Programma definitivo


Contributi orali

  • Bioactives in fruits and vegetables. The versatility of carotenoids in the context of the sustainable production of healthy foods, Antonio Melendez-Martinez (video), University of Sevilla, Spain
  • A matter of colours: antioxidant pigments and crop domestication, Giovanni Giuliano (video) ENEA, Centro Ricerche Casaccia, Roma
  • Horticultural practices to manage abiotic stresses in vegetable and fruit tree crops Giuseppe Colla (video), Università degli Studi della Tuscia - Boris Basile (video), Università degli Studi di Napoli Federico II
  • Citrus fruits in red: when the clothes do make the man! Angela Roberta Lo Piero (video), Università di Catania


Sessione poster

Autori Titolo
Silvia Medda, Maurizio Mulas Biodiversity of Opuntia spp. for fruit peel and pulp coloration
Sara Vignati, Carla Colombani, Davide Guffanti, Alice Petrini, Giacomo Cocetta, Antonio Ferrante. Evaluation of the effect of two biostimulant treatments on qualitative parameters of different varieties of Brassica oleracea
Francesco Elia Florio, Roberta Bulgari, Marco Negri, Antonio Ferrante Innovative protection strategies for the cultivation of lettuce and lamb’s lettuce baby leaf: the effects on the antioxidant compounds accumulation.
Silvia Traversari, Sonia Cacini, Sara Di Lonardo, Daniele Massa The effect of Non-Thermal Plasma treatment on antioxidant molecules of different edible organs: two case studies on leafy vegetable and edible flower
Giulia Franzoni, Giacomo Cocetta, Antonio Ferrante Effect of glutamic acid on lettuce under different abiotic stresses conditions
Stelluti S., Caser M., Demasi S., Scariot V. The colourful flower of Crocus sativus L.: a treasure trove of antioxidants
Luigia Principio, Amalia Barone, Caterina D’Ambrosio, Adriana Lucia Stigliani, Giovanni Giorio , Maria Manuela Rigano CRISPR/Cas9 editing for improving the nutritional quality of tomato fruits
Ciacciulli A., Poles L., Pappalardo H., Salonia, Licciardello C. The effect of the light on the control of anthocyanin
pigmentation of fruits, flowers, and shoots of Citrus
and relatives
Chiara M Posadinu, Alessandro Scintu, Julia Vrebalov, Teo L Courtney, Fèlix J Martínez Rivas, Saleh Alseekh, Alisdair Fernie, Jim J Giovannoni, Giovanna Attene, Monica Rodriguez Evaluation of diversity for metabolic composition in a collection of tomato (Solanum lycopersicum L.) Sardinian landraces
Del Regno C, Beretta M, Sestili S, Palma D, Campanelli G Expoliting phenotipic variability in a G10 magic population of Solanum lycopersicum
Gaccione L, Comino C, Moglia A, Milani AM, Valentino D, Portis E, Prohens J, Lanteri S, Acquadro A Structural and functional genomics applied to an anthocyanin-free eggplant genotype for the analysis of colour regulation in peel